Studio M je preselio u Zagreb. Nalazimo se na adresi Račkoga 12.

Posjetite našu novu web stranicu: https://somato-zg.eu

Kineziterapija i DNS

Inačica za ispisInačica za ispis
Marko Šola
Marko Šola mag.cin. Dns terapeut i kineziterapeut, vlasnik fitnes centra, Zaljubljenik u sve vrste kretanja, posebno zainteresiran za biomehaniku ljudskog tijela i pokreta.
Dns- revolucijonarni pristup u sportskoj medicini i rehabilitaciji bolova u lokomotornom sustavu u kojem se primjenjuju principi razvoja živčanog sustava u tretiranju bolova u leđima, poremećaja u kretanju, posturalnih problema i sportsko povezanim ozljedama.
Zbog odličnih rezultata u rehabilitaciji i sportskoj pripremi je najveća rastuća metoda u rehabilitacijskim centrima u svijetu.
 
DNS
 
Dinamička neuromuskularna stabilizacija je metoda učenja optimalnog korištenja tijela u kretanju i mirovanju po uzoru na razvojnu kineziologiju djeteta.
Razvojna Kineziologija je znanost o sazrijevanju sustava ljudskog kretanja i odvija se u vrijeme ranog razvoja od rođenja do vremena kad dijete ne počne samostalno hodati. Kroz prvih godinu i pol dana života dijete prolazi kroz osnovne razvojne faze koje su identične kod zdrave djece i odgovaraju određenoj kronološkoj dobi. Djecu ne učimo kako puzati, ustati, hodati, okretati jer su sve kretnje unutar prvih godinu i pol dana genetski usađene.
 
Ljudski pokret se temelji na prijenosu tjelesne težine preko oslonaca. Pravilno uspostavljeni oslonci omogućuje optimalnu dinamičku stabilnost.
 
Optimalna stabilnost omogućuje maksimalnu mobilnost bez potrošnje sile za potporu struktura kao što su diskovi i ligamenti. Bez potrošnje sile za potporu doslovno znači da teret i raspodjela sila koja djeluje na tijelo izvana i iznutra su u ravnoteži.
 
Rehabilitacija
 
Svako, pa i najmanje odstupanje od idealnog na lokomotornom sustavu smanjuje mogućnost postizanja najboljeg rezultata i povećava šansu za ozljedu. DNS rehabilitacija je kombinacija manualno potpomognutim vježbama i refleksne stimulacije kojima uspostavljamo idealni pokret i oslobađamo tijelo od preopterećenja koja vode u bolove. Terapeut na temelju analize tijela zadaje pozicije iz razvojnog perioda s pravilno uspostavljenim osloncima i kretnjama u svrhu dovođenja tijela u balans.
 
Disanje i postura
 
Poremećaji disanja i inkontinencija snažnije su povezani s bolovima u leđima nego tjelesna neaktivnost i debljina.
 
Ovaj članak nisam htio započeti standardnim uvodom koji se veže na tematiku disanja naglašavajući važnost trbušnog disanja i korištenju dijafragme ne želeći uvrijediti naše čitatelje koji su većinom aktivni rekreativci i sportaši i ponešto znaju o ovoj temi, pošto je kvalitetno disanje vrlo bitno za iole dobar rezultat pri trčanju, trekingu, skijanju, penjanju...
Dijafragma, trbušni mišići i dno zdjelice imaju istodobno respiratornu i posturalnu funkciju, zato možemo reći da su postura i disanje jedna funkcionalna jedinica. Prilikom disanja kralješnica mora biti stabilizirana a to se odvija kroz ko-kontrakciju dubokih fleksora vrata i ekstenzora vrata, dijafragme i zdjeličnog dna i trbušnih mišića i ekstenzora kralješnice. To u biti znači ako bi htjeli imati idealnu mehaniku disanja moramo zadovoljiti i kvalitetnu posturu.
 
Krivo disanje može biti uzrokovanao usljed kompenzacije zbog boli, ozljede, velikog stresa. Plitko disanje, ili disanje na prsa ima više negativnih efekata na tijelo. Amerikanci ga nazivaju jednostavno" panično disanje ", jer u slučajevima povećanog stresa dišemo vrlo plitko i koristimo pomoćne respiratorne mišiće te ne koristimo puni potencijal pluća. Disanje bi trebalo biti trbušno kako bi se stvorio intra abdominalni tlak (unutrašnji trbušni tlak) koji stvara funkcionalnu snagu i pridonosi stabilnosti.
 
Kako pravilno disati
 
Vrlo efektivna vježba iz razvojne kineziologije je pozicija 4,5 mjesečnog djeteta. Legnite na leđa, pogrčite noge u koljenima i kukovima minimalno po 90°, ili do pozicije gdje osjetite oslonac na donjem dijelu leđa, i stavite ih na povišenje. Pod glavu stavite ručnik ako je potrebno i usmjerite pogled prema stopalim kako bi aktivirali mišiće prednjeg dijela vrata. Ruke postavite na trbuh i pokušavajte disati ravnomjerno u cijelu trbušnu šupljinu, što dublje prema zdijelici i u donji dio leđa.
Isto tako fokusirajte se na ravnomjeru kontrakciju svih trbušnih mišića kako bi naglasili i posturalnu funkciju disanja. Trbuh bi se treba širiti "na snagu" od centra tijela prema van, a osjećaj da se leđa simultanu prijanjaju uz podlogu.
Ova vježba je vrlo efikasna i trebalo bi je raditi 5-10 min svaki dan , ili nakon fizičke aktivnosti kako bi normalizirali mehaniku disanja i aktivirali kvalitetnu stabilizaciju tijela.