Studio M je preselio u Zagreb. Nalazimo se na adresi Račkoga 12.

Posjetite našu novu web stranicu: https://somato-zg.eu

Bolovi u leđima

Inačica za ispisInačica za ispis

 

Pravilno disanje u poziciji sjedaJedan od najčesćih razloga izostanka s posla, ili škole i posjeta liječniku u današnje vrijeme je vezano za bolove u leđima. Prema epidemiološkim podatcima i znanstvenim istrživanjima čak do 80% ljudi u životu osjeti probleme s križoboljom, podjednako u oba spola.

Prema medicinskim podatcima uzroci nastanka boli su pretežito zbog sedentarnog načina života, manjka i neadekvatne tjelesne aktivnosti, pretilosti, trudnoće i poroda, i po meni najvažnije, lošeg tjelesnog držanja i nepravilnog stereotipa kretanja. ()

Iz prethodno navedenog moglo bi se reči da je križobolja bolest zapadnog civiliziranog društva.

Standardno liječenje koje se primjenjuje u najvećem broju slučaja je konzervativno ili neoperativno i u manjem broju operativno.

Konzervativno liječenje sadrži terapije lijekovima(uglavnom protuupalnim i za ublažavanje bolova), mirovanja, metoda fizikalne terapije i korektivne ili medicinske gimnastike.

Operativno liječenje se provodi jedino u slučajevima kada dolazi do razvoja neurololoških simptoma ozbiljnijeg tipa kao što su poremećaji mokrenja, ispadi normalne tjelesne motorike i kod dugotrajnih jakih bolova na koje ne utjeće konzervativna terapija.

Pozicija kosog sjeda

Kao prevencija križobolji se navodi svakodnevno ciljano vježbanje od 30 min (prema preporukama svjetske zdravstvene organizacije), učenje efikasnog dizanja i nošenja teških predmeta, odabir sportova koji bi vam najbolje odgovarali. Preporuča se i idealni stereotip sjedenja s punim stopalima na podlozi , nogama savijenim pod 90 stupnjeva u kuku i koljenim, s naslonom koji podupire leđa i zadržavanje pravilne zakrivljenosti kralješnice.

Kod rada na računalima ekran bi trebao biti u visini očiju i blago nagnut 10-20 stupnjeva, prsti i zapešća opušteni do 15 stupnjeva pregiba na tipkovnici.

 

Ljudsko tijelo je kompleksan sustav mišića, tetiva kostiju i organa koji su u međusobnom suodnosu. Kod narušavanja jednog segmenta dolazi do kompenzacije cijelog sustava kako bi tijelo što efikasnije radilo. Kod tih kompezacija tijelo odstupa od ispravnog stereotipa i dolazi do narušavanja idealne posture, napetosti u sustavu za kretanje i pojave bolova.

 

Opterećenje mora biti prilagođeno najslabijoj karici u stabilizacijskom sustavuU studiju M koristimo najsuvremenije i najadekvatnije metode liječenja križobolje i njezinih uzročnika.

Primjenjujemo principe Praške škole rehabilitacije, DNS metodu (Dinamička neuromuskularna stabilizacija). Zbog iznimne učinkovitosti u rehabilitaciji, ali i prevenciji ozljeda i poboljšanju sportskih performansi, ova metoda se koristi u vrhunskim rehabilitacijskim i sportskim ustanovama diljem svijeta.

DNS je najmodernija metoda duboke stabilizacije lokomotornog sustava, bazirana na razvojnoj kineziologiji djeteta u prvoj godini života.

Svaki pokret počinje stabilizacijom svih segmenata tijela. Dobra stabilizacija preduvjet je za ravnotežu, sigurnost i učinkovitost pokreta a ako je ona narušena dolazi do poremećaja u funkciji lokomotornog sustava. Pokret postaje neučinkovit i pojavljuje se preopterećenje određenih dijelova tijela, samim time dolazi i do ozljede.

Aktivacija trbušnog zida iz ležeće pozicije

 

Najbolji rezultati se postižu individualnim pristupom uz strogi nadzor i pravilno izvođenje pokreta s obzirom na bolna stanja i poremećaj u sustavu za kretanje.

Nakon provedbe liječenja po individualnom programu pacijent se usmjerava u grupni način rada gdje održava novouspostavljeni kvalitetni sterotip centriranih zglobnih tijela i mišićnog suodnosa kako bi automatizirali pravilno biomehaničko poravnanje.

 

Uz navedene metode koristimo i druge suvremene tehnike za ispravljanje skolioze, lordotičnog i kifotičnog držanja, rehabilitacije kukova, koljena i ramena u pred i post operacijskom ciklusu.